Szybkie bułeczki bez drożdzy


Postanowiłam ostatnio upiec sobie bułeczki. Wypatrzyłam ciekawy przepis na drożdżowe bułki, wszystkie składniki były w domu, nawet ilość masła miałam dokładnie taką jaką wymagał przepis, nie mniej, nie więcej. Wszechświat mówi ,,zrób te bułki, dziś jest ten dzień" prawda? A guzik prawda. Bo jakie było moje zdziwienie gdy odkryłam, że na drożdżach pojawiły się kolejne grzyby, wcale już drożdżami nie będące. Ale wiecie, ja uparłam się, że zrobię bułki nawet jeśli nie mam tych drożdży i jak widać na załączonych zdjęciach- powstały.

Jest to zmodyfikowana wersja przepisu pochodzącego z tej strony. To prawda, że są troszkę inne niż te na drożdżach, ale wcale nie znaczy, że gorsze, co to to nie. Co więcej, robi się je błyskawicznie.

SKŁADNIKI:


  • 150 ml mleka
  • 40 gramów masła
  • 3 jajka- 2 do ciasta, jedno do posmarowania bułeczek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • opcjonalnie dowolne ziarenka do posypania bułek, ja użyłam złotego siemienia lnianego 

WYKONANIE:


Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier i  proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane drobno masło. Całość mieszamy tak, aby masło równomiernie roztarło się w cieście. Dwa jajka roztrzepujemy wraz z mlekiem i dodajemy do ciasta które następnie wyrabiamy na elastyczną masę.

Na początku ciasto będzie bardzo lepiło się do rąk, ale to nic- po dwóch minutach wyrabiania  zacznie nabierać odpowiedniej konsystencji. Ciasto dzielimy i formujemy w zależności od tego jaki kształt/jak wielkie bułeczki chcemy otrzymać. Bułeczki wyrastają jakieś 2-3 razy większe :)

Jeśli dodamy więcej cukru, wyjdą nam pyszne słodkie bułeczki. Z Nutellą czy dżemem- doskonałe :) Lub zamiast Nutelli- zdrowszy odpowiednik, rewelacyjnym musem czekoladowym z TEGO PRZEPISU.

Bułeczki układamy w dużych odstępach na papierze do pieczenia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem które pozostało. Posypujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut.



Prawda, że nie prezentują się wcale gorzej od swoich drożdżowych konkurentów? :) Na dowód ich dobrego smaku mogę powiedzieć, że tylko jedna bułeczka na ostatniej fotografii to wynik tego jak szybko schodziły :)


Zapisz się do KREATYWNEGO NEWSLETTERA, aby otrzymywać wyjątkowe materiały dostępne tylko dla subskrybentów.
Dziękuję Ci za wizytę na moim blogu, będzie mi również bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad komentując :)

A jeśli chcesz być na bieżąco i śledzić inne wpisy polub mnie na facebooku, o TUTAJ.

Spodobał Ci się ten wpis? Podziel się nim z innymi, będzie fajnie jeśli przekażesz go dalej w świat! Kliknij w ikonkę na dole, do wybranego medium.

12 komentarzy

  1. Bułeczki bez drożdży to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się więc, że przepis spasował :)

      Usuń
  2. Przepis jest bajecznie prosty. Jednak wolę kupic bułki niż je piec. Inni robią to lepiej niż ja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, w dodatku szybki, warto więc skusić się spróbować, myślę, że wyjdą Ci świetne! :)

      Usuń
  3. Hej. A ile bułeczek wyszło z tej porcji? Mam w domu 3 facetów, chyba będę musiała potroić ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) Mi wyszło około 6 bułeczek mniej więcej wymiaròw takich jak te standardowe bułki do hot dogòw. W oryginalnym przepisie wychodziło z kolei 8 małych bułek òsemek. Wszystko zależy więc od kształtu, ale myślę że faktycznie przy trzech łasuchach w domu podane proporcje warto co najmniej podwoić :)

      Usuń
  4. No i zrobiłam...wyszło mi 11 małych bułeczek, zrobiłam w klasycznym kształcie, nie takim "bagietkowym" :-) Te na zdjęciu wyglądają rewelacyjnie i mega apetycznie, ale mnie nie wyszły zbyt dobre. Być może dlatego, że dodałam 2 szklanki mąki razowej i 1 szklankę mąki pszennej, a po przekrojeniu niektóre bułeczki zaczęły mi się łamać. Wiesz może dlaczego tak się porobiło? Może nie zagniatałam zbyt dobrze i cisto się łamało? A może to ta mąka? Mam ochotę zaryzykować i zrobić je jeszcze raz z normalnej mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te bułeczki są bardziej kruche niż te na drożdżach, ale spokojnie powinny dać się pokroić i zjeść w jednym kawałku. Nigdy nie używałam innej mąki niż w przepisie, ale myślę, że to własnie kwestia jej zmiany mogła wpłynąć na smak i konsystencje. Mam nadzieję, ze następnym razem wyjdą już w porządku :)

      Usuń
  5. W tym przepisie bardzo podoba mi się to,że składniki są łatwo dostępne bez większych wymagać,co sprawia,że łatwo je dostane. Na pewno zrobie w wolnej chwili!

    https://strong-power.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczywo bez drożdży jest ... cudowne. Kupuje od jakiegoś czasu wyłącznie ten rodzaj. Sam jeszcze się nie złamałem z braku czasu na pieczenie własnego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się pieką, myślę że będą dobre 😃

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! No to coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń

Instagram