Obłędnie cynamonowy chlebek bananowy


Banana bread czyli po naszemu chlebek bananowy to przepis którego nie miało prawa tu zabraknąć. Bo uwielbiam banany a on jest obłędnie bananowy. I dlatego, że kocham wilgotne ciasta a to własnie takie jest. I jeszcze z powodu prostoty i szybkości przygotowania. I jak tu mu się oprzeć?
Zobaczycie, jeśli jeszcze nigdy nie robiliście chlebka bananowego  to już wkrótce będzie u was gościł na stole ilekroć zakupicie banany :) W mojej wersji jest on z cynamonem, cuuuudooownie podkreślającym smak bananów, ale jeśli go nie lubicie-wiadomo- możecie spokojnie pominąć ten składnik.


SKŁADNIKI:


  • 3 duże, najlepiej mocno dojrzałe banany
  • Opcjonalnie gratisowo jeden, mocno dojrzały banan, jako ''wkładka" :)
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1 jajko

WYKONANIE:



Miksujemy razem jajka, olej, 3 banany. Do zmiksowanej masy dodajemy suche składniki; cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i mąkę. Miksujemy aż do połączenia.

Do mokrych składników przesiewamy suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaję cukier. Miksujemy wszystko chwilę, tylko do momentu aż wszystkie składniki połączą się. Ja na koniec wrzucam do ciasta pokrojonego w kostkę dodatkowego banana :)
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem/olejem i oprószonej mąką blachy keksówki, moja miała wymiary 26x12 mierząc od góry :)
Piec około godziny w 180 stopniach.




Jest to zmodyfikowana forma przepisu pochodzącego z tego bloga :)

I jak, skusicie się na wypróbowanie przepisu? 

3 komentarze

  1. Ja z chęcią wypróbuję! Też uwielbiam banany i wilgotne ciasta, a wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie <3!
    www.pauladowlasz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę go spróbować, jestem bardzo ciekawa jego smaku!
    Karolina
    Mój blog: http://karolinaprzybyl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Instagram