Błyskawiczne roladki z ciasta francuskiego


To chyba najszybszy i najprostszy przepis na tym blogu.  Przede wszystkim strasznie smaczny i uzależniający. A mowa o parówkach w cieście francuskim. Wyglądają przeuroczo, idealnie nadają się na przekąski na domówkę czy na domowy seans. Myślicie, że parówki nie mogą wyglądać fancy? Mogą , mogą, i ten przepis jest tego dowodem.
A jeśli ktoś jednak do parówek się przekonać nie da, to można spokojnie zastąpić je np. kabanosem czy inną szlachetniejszą wędliną ;)

POTRZEBUJEMY:


  • Parówki, kabanos itp.
  • Ser topiony w plasterkach, tu znów dowolnośc w smaku, fajnie topią się tostowe, charakteru z kolei dodaje np. cheddar
  • Ciasto Francuskie
  • Jajko
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie sezam

WYKONANIE:





Układamy ciasto francuskie, ser, parówki, czyli wszystko jak na obrazku.

Zawijamy, tniemy na równe części. Mieszamy w miseczce jajko z przyprawami, u mnie to sól i pieprz, czasem dodaję słodkiej papryki, ale przecież można poszaleć i dodać jaką tylko przyprawę lubimy. Taką mieszanką smarujemy nasze roladki, na koniec odrobina sezamu. Wrzucamy do piekarnika na 15-18 minut na 200 stopni. A na koniec cieszymy się takim widokiem:


14 komentarzy

  1. Jakie słodkie, malutkie hotdożki :) mmm ooo *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie skojarzyłam ich z hot dogami, a przecież faktycznie! Nawet tak wyglądaja :D

      Usuń
  2. Dobry pomysł na szybką przekąskę dla gości :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błyskawiczna, a smakuje nie gorzej niż bardziej pracochłonne dania :D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zrobimy takie jak wpadniesz :D Do piwka siądą :D

      Usuń
  4. Nie przepadam za parówkami, ale te wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zastąpić parówki inną wędlinką, myślę, że byłoby równie dobre ;)

      Usuń
  5. Robiłam coś podobnego, ale muszę koniecznie wypróbować z serkiem topionym! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś robiłam z zwykłym serem, w wersji ,,pełnowymairowej" la rogaliki, ale odkryłam, że topiony łatwiej się roluje :D

      Usuń
  6. Kocham takie przekąski! Szkoda, że ciasto francuskie jest kaloryczne, ale raz na jakiś czas pozwalam sobie na coś takiego ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://snowarskakarolina.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, niezbyt dietetyczne danie, ale dla smaku warto czasem poszaleć:)

      Usuń
  7. Właśnie robię :) mam nadzieję, że wyjdą.

    OdpowiedzUsuń

Instagram