Wielkanocne wypieki: tort+ babeczki


W tą Wielkanoc uznałam, że tym razem samo bycie smacznym moim wypiekom nie wystarczy i dodatkowo zajmę się już konkretną dekoracją moich wyrobów.  I muszę wam wyznać- bawiłam się przy tym dekorowaniu wybornie. Już nie mogę się doczekać kolejnych okazji do takiej kreatywnej zabawy z jedzeniem. Pokażę  wam co w tym roku przygotowałam i jak ozdobiłam moje ciacha. Jeśli pomysły przypadną do gustu, to być może przydadzą się Wam na następny rok?

Oba wypieki mają wspólne motywy. Pierwszy, gniazdka- bo czy jest coś bardziej uroczego a jednocześnie prostego do wykonania? Drugi to smaki- bita śmietana i czekolada- tu nikomu tłumaczyć nie muszę cudowności tego po łączenia, mmm... ślinka cieknie!


Ten bok bez kremu? Wypadek przy pracy. Prowizoryczne tło z tektury... spadło mi na ciasto. Ale przeciez najważniejsze by nie ucierpiał smak, rajt?

TORCIK JABŁKOWY 

Uwielbiam go. Jest taki totalnie wiosenny- delikatny, lekki i odświeżający, a w dodatku banalnie łatwy w przygotowaniu. Mój najukochańszy zaraz po torcie z musem czekoladowym. Doskonale nada się również np. jako tort urodzinowy czy komunijny, wystarczy tylko przygotować inne dekoracje.

Potrzebujemy:


Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej+ 1/2 szklanki pszennej

Masa śmietanowa:
  • 250 ml śmietany 30
  • Preparat usztywniający śmietanę, ja użyłam TEGO
  • 2 łyżki cukru pudru 

Masa jabłkowa: 

  • Kilogram jabłek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Cukier do smaku 
 Dekoracja:  

  • 3/4 tabliczki czekolady
  • Czekoladowe jajka, 5 sztuk, użyłam TYCH 
  • Listki mięty 

Wykonanie:


Biszkopt:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z szklanką cukru. Żółtka mieszamy z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i łyżką octu. Białka mieszamy z maską żółtkową i mąkami, następnie miksujemy wszystko. Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180- 200 stopni Celsjusza. Gdy ostygnie przecinamy biszkopt na dwie części.

Masa jabłkowa: 

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka i dodajemy 3-4 łyżki wody. Gotujemy na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną. Ściągamy nasz prawie-mus z ognia i słodzimy do smaku. Dodajemy żelatynę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Gdy masa jabłkowa będzie letnia przekładamy nią nasz biszkopt.

Masa śmietanowa:

Śmietanę ubijamy z fixem według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Gotowa masą obłożyłam cały biszkopt dokoła.

Dekoracja:

Jako dekoracji użyłam czekoladowych jajek i uformowanej na kształt gałązek ciemnej czekolady. Rozpuściłam ją w mikrofali z odrobiną oleju kokosowego, można zastąpić go masłem (U mnie około 3/4 tabliczki i pół łyżeczki oleju). Następnie łyżką nakładałam roztopioną czekoladę na papier do pieczenia, tworząc kształty przypominające gałęzie. 


Ale jestem z niego dumna! To mój pierwszy tak fikuśnie ozdobny tort. I jak wam się widzi? :) Tymczasem przechodzimy do następnego bohatera dzisiejszego postu, czyli...

BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY


Przepis jeszcze szybszy i prostszy w wykonaniu niż powyższy torcik. Wyglądają obłędnie uroczo- u mnie stały się niekwestionowanym hitem Wielkanocy.

Potrzebujemy: 

 

Ciasto:
  • 1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki 
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    1/4 szklanki oleju
    1/3 tabliczki czekolady, posiekanej

Masa śmietanowa:
  • 200 ml śmietany 30%
  • Preparat usztywniający śmietanę
  • 1,5 łyżki cukru pudru 
Dekoracja:  

  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 12 małych, kolorowych, czekoladowych jajeczek, ja użyłam TE

Wykonanie:

 

Muffinki:

Nagrzewamy piekarnik do około 220 stopni Celsjusza. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mokre składniki i znowu wszystko łaczymy. Przelewamy masę do foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut, aż delikatnie się zarumienią a środek będzie upieczony.

Masa śmietanowa: 

Śmietanę ubijamy z fixem według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec miksowania dodajemy cukru pudru. Dekorujemy nią wierzch babeczek, ja użyłam pistoletu do mas z szeroką, gwieździsta końcówką.

Dekoracja:

Ciemną czekoladę pocięłam nożem na kształt wiórek i posypałam nią wierzch śmietanowej czapy. Na to ułożyłam po 3 czekoladowe jajeczka. Voilà, urocze gniazdka gotowe!


Zapisz się do KREATYWNEGO NEWSLETTERA, aby otrzymywać wyjątkowe materiały dostępne tylko dla subskrybentów.
Dziękuję Ci za wizytę na moim blogu, będzie mi również bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad komentując :)

A jeśli chcesz być na bieżąco i śledzić inne wpisy polub mnie na facebooku, o TUTAJ.

Spodobał Ci się ten wpis? Podziel się nim z innymi, będzie fajnie jeśli przekażesz go dalej w świat! Kliknij w ikonkę na dole, do wybranego medium.

Prześlij komentarz

Instagram