%B%%

 

Zazwyczaj szukając pomysłów na obiad z wielu ciekawych dań muszę rezygnować bo połowa składników okazuje się trudna do zdobycia/ kosztowna/ jest ich strasznie dużo. Sami na pewno znacie takie obiadowe sytuacje. Dzisiejszy przepis zawiera niewiele składników, żadne tam wymyślne produkty a  mimo to nie traci przez to na swoim ciekawym smaku.
Gwarantują nam to mocno wyczuwalne bo pokrojone w duże kawałki pieczarki. W końcu kto nie kocha pieczarek? Cii, dla tych którzy nie pałają do nich równie mocnym uczuciem polecam mój poprzedni obiadowy przepis. Kolejny atut tego dania to fakt, iż jest to sos śmietanowy a więc aksamitny i delikatny. Ktoś się skusi? Jeśli tak, to zobaczcie czego będziemy potrzebować, a zapewniam was- naprawdę niewiele 🙂

SKŁADNIKI:

  • Dwie piersi z kurczaka
  • Około 10 średnich pieczarek
  • Sól, pieprz, opcjonalnie pieprz ziołowy
  • 1 średnia cebula
  • Pietruszka
  • 150 g śmietany 18%
  • Olej

PRZYGOTOWANIE:

 

Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na 4 cząstki, nie mniejsze bo w  końcu w tym cały atut tego przepisu. Kroimy cebulę w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę, gdy się zarumieni dodajemy pieczarki. Smażymy je przez chwilę aż nabiorą apetycznego złotego koloru, następnie dodajemy kurczaka. Obsmażamy na średnim ogniu przez parę minut aż mięso nie będzie już surowe. Dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze przez chwile, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem dekorujemy danie natką pietruszki.
Osobiście podaję ten sos z makaronem penne. Wszystko dlatego, że jestem totalnym makaronożercą a ziemniaki mogłyby dla mnie nie istnieć ale wiadomo, istnieje tu pełna dowolność 🙂 Smacznego! 🙂