Pomysł zastąpienia śmietany mlekiem i masłem zaczerpnęłam z komentarza na tej samej stronie i jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę. Wprost uwielbiam ten mleczno-maślany posmak tego dania! Nie miałam wszystkich potrzebnych składników a podany na wspomnianej stronie sposób przygotowania nie sprawdził się w moim przypadku- mięso okazało się wciąż za twarde- dlatego troszkę go zmodyfikowałam i ułatwiłam 🙂
SKŁADNIKI:
- 350-400 g polędwicy wieprzowej
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- 200 ml bulionu mięsnego, ja użyłam po prostu kostki bulionowej rozpuszczonej w 200 ml gorącej wody
- 200 ml mleka
- 40 g masła
- szczypta pieprzu ziołowego
WYKONANIE:
Na początek zagotuj mleko z masłem aż do jego rozpuszczenia. Dopraw do smaku pieprzem ziołowym. Następnie przygotuj bulion i wlej go do mleka z masłem. Umyj polędwice i pokrój na cienkie paski. Na patelni rozgrzej 3 łyki oleju i smaż na nim przez około 7 minut mięso, pamiętaj by często mieszać. Po tym czasie wlej do mięsa nasz bulion z mlekiem i masłem. Gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje a mięso stanie się odpowiednio miękkie. Jeśli zajdzie taka potrzeba można zagęścić sos dodając odrobinę mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli chodzi o sposób podania osobiście lubię makaron, a w dodatku jest szybki w przyrządzeniu dlatego najczęściej to z nim podaję ten sos. Polecam gorąco dodać na koniec pocięty szczypior cebulki. Idealnie komponuje się z tym daniem!