Coraz większą popularność zdobywa ostatnio Hwachae — koreański napój owocowy, idealny na gorące dni. Właściwie to Hwachae łączy w sobie cechy napoju i deseru, co czyni go naprawdę wyjątkowym 🙂 Podawany schłodzony, często z lodem, cudownie potrafi orzeźwić, jest to idealny wybór na te ostatnie, baaardzo upalne dni.

Warto zauważyć, że nie ma jednej receptury na Hwachae. Tradycyjny przepis z X wieku używał jadalnych pyłków i owoców, wymieszanych z wodą i miodem. Dziś można spotkać tyle wersji, ile kulinarnych upodobań. Najpopularniejsza wersja, którą można ostatnio spotkać, to ta z mlekiem truskawkowym i arbuzem, i taką też dziś wam przedstawię. Jest to opcja, którą sama wykonałam, używając połączenia składników, które przetestowałam i mogę osobiście polecić.

Czy to napój dla każdego? Niekoniecznie, bo smak jest bardzo specyficzny. Ja go uwielbiam, jednak nie każdemu może przypaść do gustu to dość nietypowe połączenie składników, jak choćby truskawkowe mleko plus Sprite 😀

Składniki:

  • 1 mały kartonik mleka truskawkowego, ja użyłam Mlekowity, 300 ml
  •  1 puszka Sprite, 330 ml
  •  Trochę mleka skondensowanego słodzonego do smaku (u mnie takie w tubce)
  •  Pół puszki owoców z puszki, wraz z zalewą (tu też połowa owoców + połowa zalewy)
  •  Garść borówek
  •  Dwie duże garście arbuza, pokrojonego w małą kosteczkę
  •  Pokrojona w kostkę truskawkowa galaretka, skroiłam o napoju tylko połowę (u mnie truskawkowa, zrobiona z odrobiną mniej wody niż w przepisie, aby była bardziej zwarta)

Wykonanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mleko truskawkowe z mlekiem skondensowanym i zalewą z koktajlu owocowego.
  2. Dodaj owoce, owoce z zalewy oraz galaretkę.
  3. Na koniec dodaj Spritea, i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby nie wygazować za bardzo Sritea. Staraj się też nie zniszczyć owoców i galaretki.

XOXO,