Kochaaaam budyniowe nadzienia. Cynamon. I proste, szybkie przepisy. Wiecie co spełnia te wszystkie kryteria? Queijadas de leite, czyli przepyszne portugalskie mleczne babeczki! Po prostu mieszamy ze sobą kilka składników, pół godziny w piekarniku i gotowe! Co najważniejsze, do ich wykonania nie potrzebujemy śmietanki, tylko mleka i masła, a to tez wielki plus- większa szansa, ze będziemy mieć w domu właśnie te składniki, niż słodką śmietankę. A przynajmniej u mnie tak zazwyczaj jest 😉
Składniki na około 12 sztuk:
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 2 Jajka, roztrzepane
- 1/4 szklanki masła, stopionego i schłodzonego
- 2 szklanki pełnego mleka
Na posypkę:
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Na początek rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj cukier i mąkę. Roztrzep w osobnej miseczce jajka.
Dodaj do miski z cukrem i mąką jajka, następnie dodaj stopione, przestudzone masło i mleko. Dobrze wymieszaj składniki, najlepiej trzepaczką, aby uniknąć grudek.
Wlej mieszaninę do wysmarowanej tłuszczem formy na muffiny, do 3/4 jej wysokości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 30 minut, aż góra babeczek będzie rumiana.
Po upieczeniu posypać muffinki cukrem cynamonowym. Warto poczekać aż całkiem wystygną- będzie wtedy dużo łatwiej wyjąc je z formy 🙂
Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga.
XOXO,




