Kochaaaam budyniowe nadzienia. Cynamon. I proste, szybkie przepisy. Wiecie co spełnia te wszystkie kryteria?  Queijadas de leite, czyli przepyszne portugalskie mleczne babeczki! Po prostu mieszamy ze sobą kilka składników, pół godziny w  piekarniku i gotowe! Co najważniejsze, do ich wykonania nie potrzebujemy śmietanki, tylko mleka i masła, a to tez wielki plus- większa szansa, ze będziemy mieć w domu właśnie te składniki, niż  słodką śmietankę. A przynajmniej u mnie tak zazwyczaj jest 😉

Składniki na około 12 sztuk:

  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 Jajka, roztrzepane
  • 1/4 szklanki masła, stopionego i schłodzonego
  • 2 szklanki pełnego mleka

Na posypkę:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Na początek rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj cukier i mąkę. Roztrzep w osobnej miseczce jajka.
Dodaj do miski z cukrem i mąką jajka, następnie dodaj stopione, przestudzone masło i mleko. Dobrze wymieszaj składniki, najlepiej trzepaczką, aby uniknąć grudek.
Wlej mieszaninę do wysmarowanej tłuszczem formy na muffiny, do 3/4 jej wysokości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 30 minut,  aż góra babeczek będzie rumiana.
Po upieczeniu  posypać muffinki cukrem cynamonowym. Warto poczekać aż całkiem wystygną- będzie wtedy dużo łatwiej wyjąc je z formy 🙂

Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga.

XOXO,