Dzisiaj pomysł na ekspresowy deser z jabłek i ciasta francuskiego. Wystarczy tylko parę składników aby wyczarować ten przepyszny placek, w dodatku robi się go w kwadrans, a dla kuchennych ninja będzie to pewnie i nawet mniej. Plus 20 minut na upieczenie oczywiście 😉 Inspiracją na to ciasto był przepis na tartę z jabłkami z bloga Kuchnia Bazylii, ja postanowiłam trochę pokombinować z proporcjami i wzbogacić to ciasto o budyń czy cynamon. Jaki był efekt? Przepyszny!
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- pełna łyżka masła
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie budyniu
- 300 ml mleka
Wykonanie:
Wykładamy formę na tartę ciastem francuskim, możemy poprzekłuwać jej dół widelcem. Jabłka należy obrać, pokroić w ćwiartki a następnie pociąć na ok. centymetrowe plastry. Rozgrzewamy masło z cukrem i smażymy na nim jabłka aż odrobinę zmiękną. W tym samym czasie możemy przygotować budyń według instrukcji z opakowania, z jednym małym wyjątkiem- zamiast 500 ml, używamy 300 ml mleka. Wylewamy gotowy budyń do formy wyłożonej ciastem, na to układamy plasterki jabłek. Ja przyozdobiłam ciasto kratą wyciętą z resztek ciasta. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Chciałabym was też zaprosić na mojego insta, ostatnio często udzielam się też na insta stories. Mówię tam o nadchodzących projektach, pokazuje obecne od kulis czy po prostu gadam o mojej fazie roślinnej ( moja kolekcja zieleniny doniczkowej ostatnio przekroczyła 30 sztuk, to już chyba nałóg, nie?) czy innych rzeczach, które mnie kręcą 🙂 Koniecznie wpadnijcie!