Dziś przepis na kawę jednocześnie efektowną, a szybką, hit socjał mediów- dalgona coffee, czyli kawę po koreańsku. Jej główny atut, rozkoszna pianka, po rozmieszaniu z mlekiem daje bardzo kremową konsystencję napoju, co sprawia, że jest tak pyszna. W wersji letniej do mleka można dorzucić kostki lodu, i orzeźwiający napój gotowy.
Z podanych proporcji otrzymamy dwie porcje kawy 🙂
Składniki:
- 5-6 łyżek gorącej wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (inne rodzaje kawy nie nadają się)
- 2 łyżki cukru
- około 500 ml mleka
- opcjonalnie kostki lodu
- opcjonalnie pasta waniliowa
Wykonanie:
Do naczynia wsyp kawę, cukier i gorąca wodą. Ubijaj całość, aż utworzy się piana i nabierze koloru jasnobrązowego. Można ubić nasza piankę ręcznie, za pomocą rózgi kuchennej, ja osobiście ubijam zawsze mikserem w dużym kubku, pojedynczą trzepaczką- tak jest najszybciej, uważaj jednak, aby nie rozbić kubka! 🙂
Do szklanek wlej zimne mleko, można dosłodzić je do smaku pastą waniliową. Na górę wyłóż przygotowaną wcześniej piankę. Ja posypałam swój napój kawałkami połamanej pralinki dla dodatkowego efektu, można tez użyć kakao czy cynamon 😉
W większości przepisów kawa po koreańsku składa się z równych proporcji mleka, cukru i wody, ale w mojej wersji daję więcej wody. Dzięki temu łatwiej potem wymieszać taką pianę z mlekiem, a jednocześnie jak widać poniżej, pianka i tak nie traci na sztywności 🙂
XOXO,
Post zawiera linki sponsorowane.