słodkie cynamonowe bułeczki

Dawno na blogu nie było żadnego przepisu. Dziś jednak przełamuję kulinarną przerwę, i to z przepisem wyjątkowym, bo do wykonania go przymierzałam się najdłużej. Nie miesiąc, nie dwa, ani kilka, a jakieś trzy lata! Tak, odkąd je odkryłam zajęło mi 3 lata na wzięcie się za ich pieczenie. Ale to w końcu musiało nastąpić. A teraz kiedy w końcu go wypróbowałam słyszę co jakiś czas ,,a może upiekłabyś te dobre cynamonowe bułki?”. To chyba wystarczy za rekomendację, prawda? 🙂

przepis szwedzkie bułeczki cynamonowe pyszne cynamonki lukier

Poniższy przepis o delikatnie zmodyfikowana przez mnie wersja TEGO PRZEPISU.


CIASTO

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko i 3 łyżki wody do posmarowania ciasta

NADZIENIE

  • 30 g cynamonu
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru, ja użyłam trzcinowego
  • 70 g masła

LUKIER

  • łyżka gorącej wody
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru

Do ciepłego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką.  Dodajemy jajka i żółtko i wyrabiamy ciasto, ja zrobiłam to ręcznie, wg. zasady, ze drożdżowe ciepłe łapki lubi najbardziej 🙂 Na koniec dodajemy masła, dalej wyrabiamy.  Kiedy ciasto przestanie się kleić przykrywamy miskę świeżą ściereczką na 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 3 minuty, po czym dzielimy je na  dwie części. Każda rozwałkować na wymiary 30×30 cm, a następnie smarować masłem, posypać cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym.

Zawinąć każdy placek w roladę i pokroić na 12 plastrów, każdy na około 2 cm. Wyłożyć roladki na blaszce w odstępach ok. 2,5-3 cm i pozostawić je na 45 min. Posmarować je jajkiem wymieszanym z wodą. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut.

Po upieczeniu przygotować lukier mieszając intensywnie cukier z wodą i cytryną. Polać bułeczki i pozostawić do zastygnięcia.

przepis szwedzkie bułeczki cynamonowe pyszne cynamonki lukier

bułeczki cynamon

przepis szwedzkie bułeczki cynamonowe pyszne cynamonki lukier