Dziś pieczemy szybkie ciasteczka, obłędnie pachnące świętami. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierniczków. Robi się je błyskawicznie- wszystko dzieje się w jednej misce a czas pieczenia to tylko 10 min, no i ten cudowny cynamonowy smak.

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Słodkie Zapomnienie, ja w swojej wersji dodałam więcej cynamonu, można również zastąpić imbir i cynamon przyprawą piernikową, aby nadać im bardziej piernikowy charakter.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki imbiru w proszku
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki wstępnie mieszamy w misce, następnie wyrabiamy ciasto rękami aż otrzymamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na około 3-5 mm, następnie wykrawamy foremkami kształty. Wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując przy tym odstępy. Pieczemy je około 10 minut. Po tym czasie możemy cieszyć się takim pięknym widokiem jak poniższy. O rany, na samo wspomnienie tych ciastek cieknie mi ślinka!

Warto mieć na uwadze, że przez dodatek sody ciasto urośnie, dlatego wszelkie foremki ze stemplami odpadają. Do stemplowania świetnie nadają się za to ciastka z TEGO PRZEPISU, do nich również można śmiało dodać cynamonu lub przyprawy korzennej, aby nadać im świąteczny smak.