ciastoswieta

O ile w święta Bożego Narodzenia pierniczki są dla mnie punktem obowiązkowym tak piernik niekoniecznie jest taką pozycją. W tym roku postawiłam więc na coś podobnego ale nie będącego piernikiem. Musiało być szybkie w wykonaniu i mocno korzenne, dlatego wybór padł na ciasto piernikowe według przepisu ze strony Domowych Wypieków. Sam przepis możecie znaleźć tutaj, nie modyfikowałam go w żaden sposób bo jest idealne takie jak w oryginale- dlatego odsyłam was bezpośrednio do źródła. Inaczej ma się rzecz z polewą czekoladową- zamiast topić czekoladę od lat wykonuje prostą polewę własnej receptury. I o niej właśnie będzie dzisiejszy post.
W tytule posta napisałam, ze jest uniwersalna i wierzcie mi, to żadna podpucha żeby nagłówek brzmiał bardziej zachęcająco- tak rzeczywiście jest. Jeśli dodamy więcej mleka niż w przepisie podstawowym otrzymamy idealny sos czekoladowy- np do naleśników i deserów.
W dodatku przepis można dowolnie modyfikować. I tak zamiast
słodkiego kakao można dać ciemne- wtedy należy dodać więcej cukru niż w moim przepisie aż jego ilość będzie nam odpowiadała. Działa tak samo w drugą
stronę- ciemne kakao zastępujemy słodkim nie używając wtedy w ogóle cukru.

Podana poniżej wersja to moja ulubiona, taką więc tez podaję.  Po ostudzeniu wychodzi z niej sztywna polewa idealna do dekoracji ciast.

SKŁADNIKI:

♥ 3 lekko czubate łyżki masła
♥ 3 łyżki mleka
♥ 7 lekko czubatych łyżek słodkiego kakao instant
♥ 2 czubate łyżki ciemnego kakao
♥ 1,5 płaskiej łyżki cukru

WYKONANIE:

Przygotowanie jest banalnie proste- składniki umieszczamy razem w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu aż do połączenia i roztopienia się cukru. Następnie podkręcamy ogień i intensywnie mieszamy aż odpowiednio zgęstnie. Pewnie pytacie się w duchu kiedy jest to mityczne odpowiednio? Najlepiej przygotować miseczkę z schłodzoną w lodówce wodą i wrzucić do niej kropelkę naszej czekolady- jeśli ładnie stwardnieje- mamy nasze ,,odpowiednio” 🙂

Prawda, że prosty i uniwersalny przepis? 🙂

Smacznego i Wesołych Świąt! 🙂