W tą Wielkanoc uznałam, że tym razem samo bycie smacznym moim wypiekom nie wystarczy i dodatkowo zajmę się już konkretną dekoracją moich wyrobów. I muszę wam wyznać- bawiłam się przy tym dekorowaniu wybornie. Już nie mogę się doczekać kolejnych okazji do takiej kreatywnej zabawy z jedzeniem. Pokażę wam co w tym roku przygotowałam i jak ozdobiłam moje ciacha. Jeśli pomysły przypadną do gustu, to być może przydadzą się Wam na następny rok?
Oba wypieki mają wspólne motywy. Pierwszy, gniazdka- bo czy jest coś bardziej uroczego a jednocześnie prostego do wykonania? Drugi to smaki- bita śmietana i czekolada- tu nikomu tłumaczyć nie muszę cudowności tego po łączenia, mmm… ślinka cieknie!
Ten bok bez kremu? Wypadek przy pracy. Prowizoryczne tło z tektury… spadło mi na ciasto. Ale przeciez najważniejsze by nie ucierpiał smak, rajt?
TORCIK JABŁKOWY
Uwielbiam go. Jest taki totalnie wiosenny- delikatny, lekki i odświeżający, a w dodatku banalnie łatwy w przygotowaniu. Mój najukochańszy zaraz po torcie z musem czekoladowym. Doskonale nada się również np. jako tort urodzinowy czy komunijny, wystarczy tylko przygotować inne dekoracje.
Potrzebujemy:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej+ 1/2 szklanki pszennej
Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietany 30
- Preparat usztywniający śmietanę, ja użyłam TEGO
- 2 łyżki cukru pudru
Masa jabłkowa:
- Kilogram jabłek
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny
- Cukier do smaku
Dekoracja:
- 3/4 tabliczki czekolady
- Czekoladowe jajka, 5 sztuk, użyłam TYCH
- Listki mięty
Wykonanie:
Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z szklanką cukru. Żółtka mieszamy z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i łyżką octu. Białka mieszamy z maską żółtkową i mąkami, następnie miksujemy wszystko. Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180- 200 stopni Celsjusza. Gdy ostygnie przecinamy biszkopt na dwie części.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka i dodajemy 3-4 łyżki wody. Gotujemy na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną. Ściągamy nasz prawie-mus z ognia i słodzimy do smaku. Dodajemy żelatynę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Gdy masa jabłkowa będzie letnia przekładamy nią nasz biszkopt.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy z fixem według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Gotowa masą obłożyłam cały biszkopt dokoła.
Dekoracja:
Jako dekoracji użyłam czekoladowych jajek i uformowanej na kształt gałązek ciemnej czekolady. Rozpuściłam ją w mikrofali z odrobiną oleju kokosowego, można zastąpić go masłem (U mnie około 3/4 tabliczki i pół łyżeczki oleju). Następnie łyżką nakładałam roztopioną czekoladę na papier do pieczenia, tworząc kształty przypominające gałęzie.
Ale jestem z niego dumna! To mój pierwszy tak fikuśnie ozdobny tort. I jak wam się widzi? 🙂 Tymczasem przechodzimy do następnego bohatera dzisiejszego postu, czyli…
BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Przepis jeszcze szybszy i prostszy w wykonaniu niż powyższy torcik. Wyglądają obłędnie uroczo- u mnie stały się niekwestionowanym hitem Wielkanocy.
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1/3 tabliczki czekolady, posiekanej
Masa śmietanowa:
- 200 ml śmietany 30%
- Preparat usztywniający śmietanę
- 1,5 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- 1/2 tabliczki czekolady
- 12 małych, kolorowych, czekoladowych jajeczek, ja użyłam TE
Wykonanie:
Muffinki:
Nagrzewamy piekarnik do około 220 stopni Celsjusza. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mokre składniki i znowu wszystko łaczymy. Przelewamy masę do foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut, aż delikatnie się zarumienią a środek będzie upieczony.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy z fixem według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec
miksowania dodajemy cukru pudru. Dekorujemy nią wierzch babeczek, ja użyłam pistoletu do mas z szeroką, gwieździsta końcówką.
Dekoracja:
Ciemną czekoladę pocięłam nożem na kształt wiórek i posypałam nią wierzch śmietanowej czapy. Na to ułożyłam po 3 czekoladowe jajeczka. Voilà, urocze gniazdka gotowe!
Spodobał Ci się ten wpis? Podziel się nim z innymi, będzie fajnie jeśli przekażesz go dalej w świat! Kliknij w ikonkę na dole, do wybranego medium.
jak to apetycznie wygląda ;*
pozdrawiam cieplutko xkroljulianx
Dziękuję, mogę potwierdzić, że równie dobrze smakuje 😀