To chyba najszybszy i najprostszy przepis na tym blogu. Przede wszystkim strasznie smaczny i uzależniający. A mowa o parówkach w cieście francuskim. Wyglądają przeuroczo, idealnie nadają się na przekąski na domówkę czy na domowy seans. Myślicie, że parówki nie mogą wyglądać fancy? Mogą , mogą, i ten przepis jest tego dowodem.
A jeśli ktoś jednak do parówek się przekonać nie da, to można spokojnie zastąpić je np. kabanosem czy inną szlachetniejszą wędliną 😉
POTRZEBUJEMY:
- Parówki, kabanos itp.
- Ser topiony w plasterkach, tu znów dowolnośc w smaku, fajnie topią się tostowe, charakteru z kolei dodaje np. cheddar
- Ciasto Francuskie
- Jajko
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie sezam
WYKONANIE:
Układamy ciasto francuskie, ser, parówki, czyli wszystko jak na obrazku.
Zawijamy, tniemy na równe części. Mieszamy w miseczce jajko z przyprawami, u mnie to sól i pieprz, czasem dodaję słodkiej papryki, ale przecież można poszaleć i dodać jaką tylko przyprawę lubimy. Taką mieszanką smarujemy nasze roladki, na koniec odrobina sezamu. Wrzucamy do piekarnika na 15-18 minut na 200 stopni. A na koniec cieszymy się takim widokiem:
Jakie słodkie, malutkie hotdożki 🙂 mmm ooo *.*
Nigdy nie skojarzyłam ich z hot dogami, a przecież faktycznie! Nawet tak wyglądaja 😀
Dobry pomysł na szybką przekąskę dla gości 🙂
Błyskawiczna, a smakuje nie gorzej niż bardziej pracochłonne dania 😀
Dostalam slinotoku…
Zrobimy takie jak wpadniesz 😀 Do piwka siądą 😀
Nie przepadam za parówkami, ale te wyglądają smakowicie 🙂
Zawsze można zastąpić parówki inną wędlinką, myślę, że byłoby równie dobre 😉
Robiłam coś podobnego, ale muszę koniecznie wypróbować z serkiem topionym! 🙂
Ja kiedyś robiłam z zwykłym serem, w wersji ,,pełnowymairowej" la rogaliki, ale odkryłam, że topiony łatwiej się roluje 😀
Kocham takie przekąski! Szkoda, że ciasto francuskie jest kaloryczne, ale raz na jakiś czas pozwalam sobie na coś takiego 😉
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://snowarskakarolina.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
To fakt, niezbyt dietetyczne danie, ale dla smaku warto czasem poszaleć:)
Właśnie robię 🙂 mam nadzieję, że wyjdą.
Super, daj znać jak smakowało 🙂