musa
Swojego czasu zostało mi parę daktyli na zbyciu i nie wiedziałam co z nimi zrobić. To znaczy wiedziałam, że na pewno zrobię z nich jakiś deser. Ciasto daktylowe na przykład. Przeglądając sieć odkryłam, że z tych smacznych owoców można przygotować jeszcze pyszniejszy krem czekoladowy. Pomysł ciasta został więc zarzucony na miejsce daktylowego musu i jak się okazało była to dobra decyzja.

Prosty i szybki w wykonaniu a smakuje nieziemsko. Przepis to zmodyfikowana i podrasowana wege wersja dostępna TUTAJ.

 

musa

 

POTRZEBUJEMY:

♥ 150g suszonych daktyli
♥ około pół szklanki mleka krowiego, dodajemy go więcej lub mniej w zależności od tego czy chcemy otrzymać bardziej kremową czy zbitą konsystencję naszego musu
♥ łyżka miodu
♥ 4 łyżki kakao
♥ szczypta soli

WYKONANIE:

Daktyle moczymy w ciepłej wodzie 2-3 godziny aby zmiękły. Delikatnie odcedzamy. Daktyle, kakao, miód i mleko umieszczamy w blenderze i miksujemy aż do otrzymania konsystencji musu.

Prawda, ze bajecznie proste? Mus można jeść solo lub z pieczywem, a jeśli dodamy do przepisu dodatkowa porcję ciepłego mleka to otrzymamy pyszną, pitną daktylową czekoladę idealną na tą porę roku.

musa