chlebus
Banana bread czyli po naszemu chlebek bananowy to przepis którego nie miało prawa tu zabraknąć. Bo uwielbiam banany a on jest obłędnie bananowy. I dlatego, że kocham wilgotne ciasta a to własnie takie jest. I jeszcze z powodu prostoty i szybkości przygotowania. I jak tu mu się oprzeć?
Zobaczycie, jeśli jeszcze nigdy nie robiliście chlebka bananowego  to już wkrótce będzie u was gościł na stole ilekroć zakupicie banany 🙂 W mojej wersji jest on z cynamonem, cuuuudooownie podkreślającym smak bananów, ale jeśli go nie lubicie-wiadomo- możecie spokojnie pominąć ten składnik.

SKŁADNIKI:

  • 3 duże, najlepiej mocno dojrzałe banany
  • Opcjonalnie gratisowo jeden, mocno dojrzały banan, jako ”wkładka” 🙂
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1 jajko

WYKONANIE:

Miksujemy razem jajka, olej, 3 banany. Do zmiksowanej masy dodajemy suche składniki; cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i mąkę. Miksujemy aż do połączenia.
Do mokrych składników przesiewamy suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaję cukier. Miksujemy wszystko chwilę, tylko do momentu aż wszystkie składniki połączą się. Ja na koniec wrzucam do ciasta pokrojonego w kostkę dodatkowego banana 🙂
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem/olejem i oprószonej mąką blachy keksówki, moja miała wymiary 26×12 mierząc od góry 🙂
Piec około godziny w 180 stopniach.
chlebek%Bcopy

chlebusnowy
Jest to zmodyfikowana forma przepisu pochodzącego z tego bloga 🙂
I jak, skusicie się na wypróbowanie przepisu?